top of page
Med ett öga öppet banner 2.jpg

"När jag såg dig först, så trodde jag att du var kvinna." Så är det, folk ser det som en komplimang att säga att jag är bra på att luras.

FÖRÄNDRA & INSPIRERA

Det grundläggande med att vara människa är att se och bli sedd. Den som inte ser förlorar sin medmänsklighet. Den som inte blir sedd förlorar sin identitet. Osynliggörande är ett mycket effektivt verktyg för att förtrycka. Det ger inga blåmärken. På kroppen. Det har många upplevt genom historien, inte bara hbtqia+ personer: svarta, judar, arbetarklass, flyktingar, kvinnor, barn. Därför måste vi tillsammans arbeta för synliggörande av alla dem som inte syns.

 

Sedan den moderna, svenska demokratins början för hundra år sedan, har två ministrar av ungefär trehundra, kommit från HBTQIA+ gruppen. Bland unga inom föreningen Sverok idag, säger cirka tjugo procent att de definierar sig som HBTQIA+. Rent statistiskt borde sextio ministrar kommit från den gruppen. Ingen kvinna har varit statsminister. 

 

"Om normen är fel så försöker jag gå in i den och töja den inifrån så att flera får plats. Eller så går jag helt enkelt runt normen. Nu gick du runt normen, säger folk. Det är ju fusk. Nej, säger jag. Jag fattade ett eget normkritiskt beslut för att synliggöra normen."

 

 

10846115_10152886266198788_6288146110668

RÖD TRÅD

SYNLIGGÖRANDE

bottom of page