top of page

Sexhundrafyratusenåttahundra minuter

Sexhundrafyratusenåttahundra minuter måste du vänta på att få komma till könsidentitets-mottagningen i Lund för att mottagningen är underfinansierad. Fundera bara en minut över hur det skulle kännas att vakna upp varje morgon och känna att ditt biologiska kön och din könsidentitet inte stämmer. Multiplicera tiden och känslan med sexhundrafyratusenåttahundra. Hur känns det?

Fjorton månader måste du vänta i Region Skåne. Medlen räcker till 50 patienter om året. Men kön är minst tre gånger så lång. De som jobbar på mottagningen sliter på sin egen uthållighet. Förvånade regionpolitiker har inte följt med i media. Fler och fler blir öppna med att deras könsidentitet inte stämmer. När media skriver om transpersoner, får allt fler en förklaring på den där smärtsamma inre friktionen. Öppenhet föder insikt. Precis som när de öppna kändisbögarna blev fler under 80-talet.

Fjorton månader måste du vänta. Fast du redan har remiss. Fast en läkare redan har konstaterat att din könsidentitet och din kropp med stor sannolikhet inte stämmer överens. Fast en läkare redan har gjort bedömningen att du mår så dåligt att du måste få träffa specialister inom könsidentitet.

Sexhundrafyratusenåttahundra minuter av ditt liv måste du stå i en vårdkö. Medan du knappast orkar släpa dig upp till skolan eller jobbet. Sexhundrafyratusenåttahundra minuter av missförstånd, fördomar, hat och hot från omgivningen. Medan du spelar en roll som gör dig så utmattad att du inte kan fokusera på livet.

RSS Feed

Klicka på RSS-symbolen här om du vill få meddelande när jag publicerar nästa inlägg i bloggen. 

Senaste inlägg
bottom of page